Suhaimi Saad Kali Ini Mencabar Angkasawan Negara Bersumpah Bumi Bulat Sfera

Kenyataan Suhaimi Saad mengenai saiz matahari dan bulan yang didakwa hampir sama mendapat reaksi negatif netizen yang menyelar status dimuatnaik suami Ina Naim itu.

Terbaru, dia membuat cabaran kepada angkasawan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor mengenai dakwaan yang dibuat sebelum ini.

Cabar Dr Sheikh Muszaphar bersumpah

Suhaimi Saad Cabar Angkasawan Negara Bersumpah Bumi Bulat Sfera.

Suhaimi Saad Cabar Angkasawan Negara Bersumpah Bumi Bulat Sfera.

Suhaimi secara terbuka mencabar angkawasan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor untuk bersumpah dengan nama Allah mengatakan bumi itu sfera. Dia juga berjanji untuk menghentikan kajiannya dan menolong untuk berdakwah kepada golongan ‘flat earth’ yang percaya bumi ini sebenarnya rata.

Dr Sheikh Muszaphar telah ke angkasa lepas dalam satu misi pada tahun 2007 lalu dalam Program Angkasawan Malaysia.

Yang tak tahu elok diam aja

Suhaimi Saad Cabar Angkasawan Negara Bersumpah Bumi Bulat Sfera.

Suhaimi Saad Cabar Angkasawan Negara Bersumpah Bumi Bulat Sfera.

Suhaimi yang menggunakan Mosus di Facebook itu juga turut meminta bukti jika benar bumi ini sfera. Dia juga meminta netizen untuk menunjukkan kepadanya di mana langit dunia seperti disebutkan dalam surah al-Mulk.

Netizen komen minta pendapat kena block

Suhaimi Saad Cabar Angkasawan Negara Bersumpah Bumi Bulat Sfera.  Suhaimi Saad Cabar Angkasawan Negara Bersumpah Bumi Bulat Sfera.

Dalam pada itu seorang netizen telah meninggalkan komen pada salah satu status Suhaimi meminta penjelasan berdasarkan carta penerbangan dunia. Individu itu mempersoal bagaimana penerbangan ke Tokyo, Jepun ke San Francisco, Amerika Syarikat perlu melalui laluan ditunjukkan dan tidak merentas benua Afrika dan Eropah.

Ini respon Suhaimi

Suhaimi Saad Cabar Angkasawan Negara Bersumpah Bumi Bulat Sfera.

Suhaimi Saad Cabar Angkasawan Negara Bersumpah Bumi Bulat Sfera.

Sumber: Suhaimi Saad, Mazfahmi Marzuki via oh bulan.

Antara komen ntzen.

Mohd Fakhrul Radhi – Ko tafsirkan AlQuran ikut imaginasi sendiri tanpa bersandarkan pada ilmuan-ilmuan yg arif dalam bidang ini.
Di ciptakan Malaikat dari Cahaya. Satu sayap malaikat mampu utk menutup keseluruhan muka bumi ni, sedangkan satu malaikat mempunyai ribuan sayap. Macamana ko nak imagin malaikat boleh turun ke bumi? Bagaimana Jibril bertandang ke bumi berjumpa Muhammad s.a.w?
Jgn tafsir ikut akal…. sebab ilmu manusia tak cukup kalau nk dibandingkan dgn ilmu Allah.
Belajarlah, jangan sombong.

Shahafizal Aad Zamri – Negara mana yg duk tepi skali?kena pasang tembok tinggi la takut budak2 main basikal lajak terlajak ke tebing jatuh kat planet pluto plak .

Ayu Amran – Sepatutnya cerita tentang SS tu x perlu dipaparkan di mana2 media massa.Pemikiran peribadinya yg salah dikhuatiri boleh menjadi ajaran sesat.

Husniyah zakaria – Kalau benarlah dakwaan bumi ini rata, sepatutnya saiz bayang kita seharusnya sama dan takkan berubah. Tetapi perkara tersebut tidak berlaku. Kalau kita ukur saiz bayang-bayang dari tempat berbeza di bumi, kita akan dapati saiz bayang tersebut berbeza. Dan ini dilakukan seorang cendekiawan Yunani bernama Eratosthenes. Beliau melakukan satu eksperimen dengan meletakkan dua tiang di dua bandar berbeza di Mesir. Hasil dari eksperimen tersebut, Eratosthenes melihat saiz bayang-bayang berbeza mengikut lokasi, sekaligus mengukuhkan kenyataan bahawa bumi ini sfera. Dan dari eksperimen ini juga menjadi asas kepada penciptaan jam matahari.

Eddie – Negara Mana dapat Corner Lot? untung la ada tanah lebih.

Effa – Sebab tu ustaz don pernah ckp kji sains berserta alquraan… Bru seiring x pening harap ss ni jumpa ustaz don dn ilmuan islam… Yg lain pakar dlm bab ni insyaallah.

Nurfadilah Dila – Dia ni nakkan perhatian. Nak bawangkan kes dia pun tak lalu akak rasa. Kes terpencil je. Akak anggap jela skru kat kepala dia longgar je. Sebab tu kadang2 tak bepijak di bumi yang nyata.

Sumber: Detikberita

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*