Seekor Ikan Berbunyi Seperti Bayi Menangis Ditemui

Video Penuh Dibawah
Toadfish satu-satunya ikan yang menangis seperti bayi, skrol ke bawah untuk melihat video.

Kepala ikan ini kelihatan keras seperti batu. Namun sebenarnya, anda mungkin salah. Kepalanya yang berlemak dan mata yang besar dan tinggi, ia suka bersembunyi di lantai paya. Tetapi jika ia dalam ketakutan, tingkah laku ikan itu seperti tidak mempunyai tulang belakang. Nama yang dicadangkan kerana ia satu-satunya ikan yang dikenali sebagai menangis seperti bayi.

Bagaimanapun ia bukan satu-satunya ikan yang boleh membuat bunyi. Ikan Herring menggunakan kentut nada tinggi untuk mencari antara satu sama lain dalam gelap, dan ikan badut (clown fish) memegang rahang mereka bersama sebagai amaran kepada penceroboh.

Tetapi bunyi-bunyi yang dihasilkan oleh toadfish membezakannya: ia adalah satu-satunya ikan yang diketahui menghasilkan panggilan bukan linear. Bunyi lajur, seperti yang dihasilkan oleh ikan lain, mempunyai bentuk gelombang biasa seperti gelombang sinus.

Walau bagaimanapun, dalam bunyi bukan linear, bentuk gelombang yang berbeza mengganggu satu sama lain, menghasilkan isyarat yang lebih kompleks. Bayi manusia, mamalia dan burung burung lain yang lain menggunakan bunyi bukan linear dalam panggilan mereka, dan haiwan menggunakan bunyi sedemikian dalam keadaan yang mengancam mereka.

Toadfish terkenal dengan menggunakan satu set bunyi yang aneh dan mengerang untuk menarik pasangan atau menakutkan pemangsa. Apabila Aaron Rice di Cornell University di Ithaca, New York, mencatatkan panggilan ikan toadfish, dia menyedari bahawa beberapa bentuk gelombang mengandungi corak yang pendek tetapi rumit.

Dia tidak tahu apa yang dia dengar dan fikir bunyi bising itu boleh menjadi artifak rakaman. Jadi dia menunjukkan kepada jurutera elektrik dan komputer Cornell, Bruce Land, yang segera mengenali mereka sebagai bukan linear.

Dengan rakan Andrew Bass, Rice mencatatkan 1200 lagi bunyi daripada sekumpulan ikan toadfish, dan mendapati bahawa 38 peratus adalah tidak linear. Sebagai contoh, ikan boleh menghasilkan panggilan biphonik, silap mata yang digunakan oleh burung-burung burung yang memberi haiwan itu dua suara yang berbeza tetapi serentak.

Kantung Udara Segera

Kunci untuk kebolehcakapan ikan toadfish ini adalah daripada kantung udara yang luar biasa. Organ yang dipenuhi gas ini biasanya digunakan untuk memastikan ikan tidak tenggelam ke dasar sungai, tetapi otot yang berdekatan boleh membuatnya bergema dan jadi dua kali ganda sebagai organ pendengaran. Apa yang membuatkan ianya lebih unik adalah kerana ia dibahagikan kepada dua – setiap setengahnya dikawal oleh saraf dan otot yang berasingan, sehingga dapat menghasilkan suara secara bebas.

Rice dan pasukannya menganalisis panggilan seperti hoot dua spesies toadfish yang berkait rapat dengan kantung udara tunggal, dan mendapati mereka tidak dapat membuat bunyi tak linear.

“Ikan ini pada dasarnya menggandakan organ vokalnya,” kata Tecumseh Fitch dari University of Vienna di Austria.

Maksudnya?

Jadi apakah yang dimaksudkan dengan penolakan bukan linear ini? Menurut Rice, bunyi bukan linear dapat berfungsi dalam beberapa cara. Penguin dan anjing liar menggunakan panggilan biphonik untuk membantu mengenali antara satu sama lain.

Mungkin sifat tidak dapat diprediksi bunyi bukan linear bermakna mereka lebih cenderung untuk mendapatkan respons kepada mereka yang mendengarnya. Untuk ikan, panggilan non-linear mungkin memudahkan untuk menarik bantuan, atau menakutkan pemangsa.

Menariknya, analisis skor muzik filem menunjukkan bahawa pembuat filem menggunakan bunyi yang tidak linear untuk membangkitkan tindak balas emosi yang lebih kuat di khalayak mereka.

Mungkin suara tidak linear dihasilkan jika haiwan kehilangan kawalan terhadap sistem vokalnya apabila kecewa, kata Simon Townsend dari University of Zurich di Switzerland – kita tidak tahu. Haiwan lain mungkin hanya belajar untuk mengaitkan bunyi tersebut dengan tekanan, dia berspekulasi.

Ia juga tetap dilihat bagaimana toadfish lain bertindak balas terhadap jeritan segera ini, kata Rice. “Di sinilah perkara mula menjadi menarik. Saya tidak sabar-sabar untuk dapat melakukan eksperimen main balik tingkah laku untuk mencuba dan memahami apa sebenarnya panggilan ini untuk mendengar ikan. ”

Video:

sumber tribunemalaya.club

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*