Misteri Lubang di Tasik Berryessa Kini Terjawab. Apa Yang Ditemui Dihujungnya Buat Ramai Yang Terkedu

Sejarah telah tercipta tidak lama dahulu apabila air yang mengalir di Glory Hole di Lake Berryessa, mengakhiri tanda tanya sejak lebih dari 10 tahun, jurang air yang menglir ke bawah terpanjang yang pernah tercatat, menjadikan Empangan Monticello destinasi pelancongan dan kebanggaan negara.

Sila skrol ke bawah untuk lihat video di hujung artikel
“Ini adalah pendakian yang belum pernah terjadi sebelumnya,” kata pengurus operasi Kevin & Water & Power untuk Daerah Pengairan Solano, organisasi yang ditugaskan dengan operasi harian di empangan. “Corak cuaca basah ini sukar dipercayai; tiada seorang pun daripada kami menjangkakan ramalan seperti ini sama sekali. ”

Menurut King, tasik yang paling baru-baru ini kembali melimpah dengan kapasiti maksimum menandakan peningkatan kedua terbesar takungan dalam satu tahun. Pada bulan Oktober 2016, Lake Berryessa kekal setengah penuh, dengan 26 Oktober ketinggian tasik hanya 398.6 kaki.

Khamis petang, dengan takungan tidak lagi menyimpan air, kira-kira satu kaki air tetap di atas limpahan, turun dari ketinggian 443.6 kaki sehingga 21 Februari.

” Memandangkan ini sepatutnya terjadinya tahun La Nina, kami tidak mengharapkan untuk menerima banyak hujan,” tambah King.

Kebanjiran hujan sangat diperlukan.

Dengan California di tengah-tengah musim kemarau selama lima tahun, Solano County pada tahun 2016 sedang dalam pelaksanaan langkah-langkah kemarau yang drastik menjelang akhir tahun 2017 jika tempoh kering berterusan.

” Itu seiring dengan unjuran saya,” dakwa King. “Kami bernasib baik, kerana Solano County membuatnya melalui kemarau tanpa pengurangan yang ketara. Satu-satunya perkara yang perlu kita lakukan ialah mengikut arahan kerajaan negeri, yang merupakan peraturan kecemasan yang diletakkan kepada kami ”

Dengan langkah-langkah kemarau yang ketat tidak diperlukan lagi, selama kira-kira lima tahun sekurang-kurangnya, menurut King, Empangan Monticello kini mengemudi semua silinder. Pada masa ini, SID mengendalikan kedua-dua empangan dan struktur yang mengawal aliran air di empangan serta rumah kuasa yang berada di atas penstock timur.

Biasanya, pada masa ini, iany mampu mengangkut kira-kira 50 hingga 60 kaki padu sesaat melalui kuasa besar, King mendedahkan. Minggu lepas, beliau menyaksikan kadar maksimum ketinggian dalam takungan 8,500 kaki padu per saat.

Satu Tasik Berryessa yang lengkap sepatutnya menjadikan penduduk Solano County gembira.

Sementara bagi pelancong yang berenang di California terkejut dengan penemuan lubang misteri yang tiba-tiba muncul di tengah-tengah Tasik Berryessa.

Sejurus video lubang misteri itu ditularkan di media sosial, mereka juga mempersoalkan lubang yang muncul, sama seperti pintu ke neraka. Seolah-olah terkejut selepas penampilan lubang di tengah-tengah air.

Salah satu komen netizen, “Mengapa ada lubang gergasi di tengah-tengah tasik di mana orang berenang, dan mengapa tidak ada tali di sekelilingnya?”

Sementara yang lain mengulas “Ia kelihatan sangat tidak selamat.”

“ Memang betul ada lubang pelik ke neraka,” tambah netizen lain.

Lubang Tersebut Dipanggil GLORY HOLE

Menurut laporan Express.com, ia sebenarnya merupakan sebuah lubang gergasi yang juga dikenali sebagai Glory Hole. Lubang ini digunakan untuk mengalirkan tasik agar tidak melimpah. Walaupun ada teori-teori lain mendakwa pemanasan global menyebabkan letupan yang mengakibatkan pembentukan lubang tersebut berlaku.

Sementara seorang pegawai kerajaan mengatakan terlalu awal untuk mengatakan apa yang menyebabkan tasik itu berlubang tetapi itu juga bukan sesuatu yang terbentuk menjadi meteorit. “ Kita pasti boleh mengatakan bahawa ini bukan meteorit, tidak ada lubang lagi,” katanya.

Lihat video penuh di bawah
Dalam pada itu, laporan dari saluran berita travel Rusia Zvezda TV mengatakan bahawa warna gelap di kawah telah menunjukkan proses beberapa suhu.

Gambar Hujung Lubang Tersebut

Kadar Keluar Air Yang Sangat Laju Dan Kuat

Bila Kadar Air Empangan Rendah, Beginilah Rupanya.

Jom lihat video penuh di bawah

This spillway in a lake is so hypnotic!😲

This spillway in a lake is so hypnotic!😲

Posted by Daily Mail on Sunday, July 29, 2018

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Talam Keladi

Sumber: khalifah media online /Lubok Viral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*