Kanak2 Ini Cuba Melompat Buat Kali ke-4 Namun Masih Gagal, Percubaan Seterusnya Buat Netizen Mengalir Air Mata

Video seorang kanak-kanak di Jepun yang berulang kali gagal melompat ke atas penghalang dipercayai semasa smenyertai pertandingan gimnastik telah menyentuh hati netizen.

Namun apa yang menarik perhatian pembaca adalah terdapat kisah yang menyentuh perasaan di sebalik kisah penuh berinspirasi ini.

Budak lelaki itu pada awalnya tidak berjaya melompat ke penghalang di depan penonton dan rakan sekelasnya. Walaupun telah berusaha sebaik mungkin, dia masih tidak dapat melepasi halangan itu.

Kanak-kanak itu dilihat sangat kecewa, dia mula merobek dan menyeka air mata dengan tangannya. Walaupun percubaannya gagal, sorakan dan sokongan daripada kawan-kawannya tidak pernah pudar dan sebenarnya dia semakin bersemangat dengan melakukan percubaan.

Sebelum percubaan kelima beliau, rakan sekelasnya mengerumungi beliau dengan mengelilingi sambil memberi kata-kata semangat dan sokongan tambahan.

Kanak-kanak itu akhirnya berjaya melepasi halangan tersebut pada percubaan kelima dan kesemua yang berada di dalam dewan itu bersorak melihat aksi yang sangat memberi inspirasi itu.

Beberapa netizen di Facebook memuji budaya dan reaksi yang ditunjukkan rakan sekelas kanak-kanak itu yang membentuk bulatan mengelilingi rakan mereka untuk memberi semangat.

” Tidak ada perasaan cemburu atau tidak selamat sesama mereka, mereka semata-mata semua hanya mahu menyokong rakan-rakan mereka. Ini sangat mengagumkan saya dan seperti mahu menjadi orang Jepun sekarang lol,” tulis Quinito V. Villarosa

” Mereka menyokong antara satu sama lain, ia adalah kualiti yang hebat yang diajar oleh orang Jepun. Berapa kerap kita melihat kesombongan dan iri hati di dalam masyarakat dan di tempat kerja. Lihat saja kedudukan yang mereka ada di dunia dan kejayaan mereka, sebabnya jelas, ” balas Alan Oliver.

KIta tidak mahu melihat anak-anak kita gagal tetapi realitinya adalah mereka. Harapan kami adalah mereka akan mempunyai orang yang luar biasa di sekeliling mereka untuk menggalakkan mereka untuk tidak pernah berputus asa dan berusaha untuk mencapai matlamat mereka. Mempunyai rakan-rakan yang luar biasa yang mendorong anda untuk berjaya selepas kegagalan tidak ternilai.

Semangat setia kawan yang tinggi dapaat dilihat dalam video penuh emosi ini apabila budak lelaki berusia 4 tahun dari Jepun yang tidak dapat melepasi halangaan akhir dalam menguji kekuatan dan ketangkasannya. Di dalam gimnasium tertutup itu, kanak-kanak kecil itu cuba beberapa kali untuk melompat melepasi penghalang. Setiap kali ia kelihatan seolah-olah dia akan melepasinya, tetapi kaki kecilnya tidak cukup untuk melonjakkan badannya.

Ketika kanak-kanak kecil itu terus berusaha menyelesaikan tugasnya, dia menjadi lemah dan dapat dilihat air mata mengalir ke pipinya. Beruntung baginya, dia mempunyai rakan sekelas dan rakan-rakan hebat yang memutuskan untuk melangkah masuk dan memberinya rangsangan akhir yang diperlukan untuk melompat tinggi.

Video itu menunjukkan rakan-rakannya berlari ke lantai gym dan mereka mula membentuk bulatan di sekelilingnya dengan memaut tangan masing-masing. Mereka kemudian melompat-lompat kembali ke tempat mereka sambil bersorak dengan kuat untuk memberi semangat kepada rakan mereka supaya terus mencuba.

Dia kemudian berlari dengan dengan diiringi sorakan dan jeritan dari kawan-kawannya, gimnas kecil akhirnya berjaya melepasi dengan mudah dan orang ramai mula melonjak kegembiraan.

Dia melakukannya demi ibunya

Namun terdapat kisah yang sedih disebalik video kanak-kanak lelaki yang tular itu. Menurut seorang netizen dia pernah melihat dokumentari oleh stesen tv Jepun yang menemubual kedua ibu bapa kanak-kanak itu.

” Anak lelaki itu kelihatannya tidak begitu bagus dalam sukan itu dan kemudian dia adalah satu-satunya yang tidak dapat melompat. Dia selalu berkata “Saya tidak dapat melakukannya lagi” kepada gurunya sehingga suatu hari gurunya memberitahu kepadanya bahawa “jika anda melakukan lompatan terbaik di dalam dewan ini, ibu dan ayah anda akan bangga dan gembira untuk anda dan ibu anda akan baiklah “kerana ibu budak lelaki itu mempunyai kanser .. Setelah anak lelaki itu mendengar kata-kata dari gurunya dia berkata,” Anda betul, saya harus melompat lebih tinggi, jadi ibu akan baik-baik saja! ” Dan anak lelaki lil sangat bertekad untuk berlatih melompat di gym tertutup di sekolah mereka. Dia memberitahu kepada bapanya bahawa “Sebelum tamat pengajian saya berakhir, saya ingin melompat ke dalam di dalam ini supaya ibu akan baik-baik” dan kemudian bapanya gembira dengan pengetua dan guru kanak2 lelaki itu jika boleh menggunakan gym sekolah kerana dia mahu anak melompat di dalam acara tersebut dan pengetua bersetuju. Budak kecil itu yang kemudian berlatih setiap hari di gym sekolah. Ibunya adalah inspirasinya. Dia berfikir bahawa jika dia tidak dapat melompat ke atas..”

Rupa-rupanya kanak-kanak itu berusaha memasuki acara itu demi menggembirakan ibunya. Wow sungguh menyentuh perasaan.

Kanak-kanak kecil ini hanyalah sebahagian kisah yang hebat untuk dijadikan pedoman untuk setiap orang agar tidak mudh berputus asa dan bersorak kepada rakan-rakan kita dalam kehidupan! Persahabatan boleh membantu anda mencapai apa sahaja!

Jom lihat video penuh di bawah

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Talam Keladi

Sumber: Lubok Viral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*